Syltetøy av kvede Cydonia oblonga.

 Tekst og foto: Øystein Størkersen.

 Frukttreet kvede Cydonia oblonga har opprinnelse fra Sentral-Asia, fra Iran til Tyrkia og Kaukasus. Arten dyrkes i dag mange andre steder, men bare i tempererte områder. Den kan derfor dyrkes i vintermilde områder i Europa nord til Storbritannia, men ikke i Norge. Treet er spesielt på flere måter, og er eneste medlem i slekten Cydonia. Det har store og vakre rosa blomster og frukten minner om stor pære eller eple. Arten er da også i samme familie som de to (Rosaceace). I Norge er kvede et kjent plantenavn, men ikke helt gjenkjennbart som den arten vi her snakker om. Den er nemlig foredlet til mer buskaktige vekster, med en rekke forskjellige farger og former på blomstene. Slike busker er vanlig i mang en hage i Norge, og etter en god sommer kan det bli relativt små og blass gule frukter som kan høstes. Mange er kjent med at disse fruktene anses ha høyt innhold av stivelse og derfor spesielt godt egnet til å lage gele. Kvedetre med hårete frukt i oktober. Kommersielt dyrkes frukttreet kvede i noen få land, da spesielt i Kina, Iran, Tyrkia og Marokko. I disse landene kan man også kjøpe glass med gele, gjerne tilsatt fruktbiter av kvede. Dette fabrikklagde syltetøyet er ikke helt det samme som om du lager syltetøy eller gele selv. Et karakteristisk trekk ved kvede er at når fruktkjøttet kokes, så endres fargen fra hvit til gul eller lys rosarød. Dette er en frukt som inneholder lite kalorier og mye Cvitamin. Det er interessant at å vite at kvede kalles marmelo på portugisisk. Det samme ordet som senere er omskrevet av britene til ordet marmelade og som nå brukes for ulike typer syltetøy! På engelsk heter forøvrig alle kveder ´quince´.

 


Kvedefrukter til salgs i Norge. 

Selv kom jeg for første gang borti denne frukten fra frukthandlere i Hellas. Disse handlerne kjørte rundt på landsbygda med lastebiler full av frukt og altså kvede. Billigere kvede har jeg aldri siden kjøpt. Denne første erfaring med kvede skjedde på senhøsten i november og det skulle vise seg å være en typisk årstid som denne frukten frembys for salg. Frukten vokser til en grønn og lodden frukt, før den sent på høsten modnes til en skarpt gul frukt uten det hårete belegget. Det er den knall gule versjonen som frembys for salg. Frukten er fortsatt steinhard når selges og derfor ikke en frukt som du uten videre kan sette tennene i. Noen har sikkert trodd at de har kjøpt en stor pære og fått seg en overraskelse? Jeg har siden påtruffet denne frukten til salgs i perioden desember-januar i mange land i Europa, spesielt i Tyskland og Frankrike. Her i Norge har jeg aldri sett den frembudt før senhøsten 2020. Den har kanskje vært frembudt i for eksempel innvandrer butikker i flere år?, men er uansett ikke en frukt som de fleste av oss i Norge er særlig vant med. Er du så heldig å komme over frukter, så kjøp for all del 3-4 stykker og lag eget syltetøy og gele. Du vil ikke angre, fordi smaken er behagelig og noe du garantert aldri har kjent før. Den er derfor et supplement til de mer kjente syltetøyslagene vi vanligvis lager her til lands. Frukten må skjæres opp i småbiter (ca 2x2cm) for koking. Tilsett vann som så vidt dekker fruktbitene og dette kokes under lokk en halv time. Deretter siles kokevannet av (og tas vare på!), kveden moser du så opp til en grov mos (stavmikser kan også brukes). Deretter tilsettes mosen sukker og det hele kokes videre i cirka en halvtime. Tilsett noen spiseskjeer av den opprinnelige kokesaften dersom mosen virker tørr. Til slutt tilsettes et par spiseskjeer sitronsaft. 

Det opprinnelige kokevannet eller kokesaften kan bli til en god og skarpt rød gele, om enn nokså søt. Denne kokte fruktsafta bør du derfor ikke kaste, men heller lage en smaksrik og god gele. Tilsett ca 2/3 sukker tilsvarende ca 2/3 av vekten på kokesaften. Dette småkokes i vel en time og geletesten avgjør når den er ferdig kokt. Til slutt tilsettes et par spiseskjeer sitronsaft for både friskheten og stivelsens skyld.

Oppskrift på kvedesyltetøy 

1. 1 kg kvede og ca 1,5 liter vann kokes i en halv time 

2. Kokesaften siles av og tas vare på 

3. Kveden moses til en grov mos 

4. Rør inn ca 4 dl sukker og eventuelt litt kokesaft dersom mosen er tørr 

5. Kokes videre i minst 30 minutter 

6. Til slutt rør inn ca 2 spiseskjeer sitronsaft før det hele fylles på rene glass. 

Kvedesyltetøy har en særegen farge og en helt spesiell og god smak!

 

Oppskrift på kvedegele. 

1. Kokesaften tilsettes sukker, ca 2/3 mengde sukker ifht vekta av vannet. 

2. Kokes videre i ca 1 time. 

3. Geletest, dvs litt gele på baksida av en skje og geleen er ferdig når den ikke renner av skjea. 

4. Til slutt rør inn ca 2 spiseskjeer sitronsaft før det hele fylles på rene glass. 

Den røde kvedegelen lages av kokevannet fra koking av kvedesyltetøy.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar