Beskjæring av frukttrær og bærbusker



Beskjæring av frukttrær og bærbusker - eple, plomme, pære, kirsebær og bærbusker
  
Frukttrær og bærbusker steller og beskjærer vi for at de skal gi rikelig med avling år etter år, men også for å forlenge livet til plantene og holde de i god vekst. For eksempel har du trær som er fulle av mose og lav, og evt jord i grenvinkler etc, så bruk en børste og fjern det. Det reduserer faren for råte og forlenger dermed treets liv. Beskjæring kan gjøres på mange måter, både avhengig av sorter og om det er i en privat hage, hos kommersielle fruktdyrkere, parker, hvilken form vi ønsker på treet (f.eks. espalier opp etter en vegg) osv. Her skal vi primært fokusere på prinsippene i beskjæring og med fokus på frittstående trær og bærbusker i privat hager. Beskjæring er både nyttig for foryngring eller å holde trær i god vekst, for å gjøre det enkelt å høste frukter og bær, og for å kontrollere størrelsen på spesielt trær. Tynning av greiner gjør også at frukt og bær får mer sol og modnes godt. For frukttrær kan det også være en svært god ide å tynne i karten, slik at gjenværende frukt får nok næring til å bli som ønsket, samt at stresset på trærne reduseres.

Når?
Trær og bærbusker må man se over hver senhøst eller vinter og du kan regne det som sikkert at de vil ha årlig behov for beskjæring. Mange spør om hvilken årstid man kan starte beskjæring. Ifølge tradisjon og litteratur så skal plommer skjæres på høsten etter at løvet er falt, mens epler/pærer tar man på vårvinteren. Saken er at det viktigste er å skjære før det går sevje i treet eller busken. Derfor kan man beskjære plommer, epler, pærer og bærbusker på vårvinteren fra februar/mars og ike senere enn frem til mars/april. Det gjelder spesielt i vintermilde strøk. I mer frosttunge strøk, så kan det være bra å unngå skjæring de kaldeste månedene. Så kan det også være behov for sommerbeskjæring av frukttrær. Dvs at det kan bli vel mange pisker og grener som kanskje står i veien og som skygger for frukten. Det er helt i orden å fjerne slike, spesielt gjelder det pisker. En god vane er det også å gå over epletrær spesielt på sommeren, men for så vidt også plomme og pære mhp tynning av frukt. La det være en knyttneve mellom hvert eple. Det er sjelden at epletrær kan bære frem alt til fine frukter, da er det bedre å tynne og la de som er igjen bli til kraftige fine epler med røde solkyss! En annen fordel er at man sparer treet for en kraftanstrengelse det vil være å sørge for alt for mange frukter. Kanskje bidrar slik tynning også til at treet ditt bærer jevnere med frukt fra år til år.

Sykdommer
Mange plages med mark og skurv på epler, og sopp på plommer. Rognebærmøllen legger egg i epleblomstene på våren, når fruktknuten lukker seg klekker egget og larven kan utvikle seg. Ut på sommeren gnager larven seg ut og faller til bakken. Dette ses som små mørke flekker, evt som klissete punkter på eplet. Larven forpupper seg i bakken og klekkes til våren og sirkelen er fullendt. Er det mye rognebærblomstring, så vil mange møll søke dit og kanskje blir det mindre angrep på dine epler. Uansett vil det bygges opp en bestand av møll i ditt nærområde dersom det er rognebærtrær der. Et råd er derfor å fjerne rognebær i nærområdet. Profesjonelle sprøyter blomstene på våren for å fjerne dette problemet. Skurv på epler kan skyldes fuktige somre, men også når trær er plantet på fuktig grunn.  Plommepung og sopp på plommer er vanlig, rådet er å fjerne angrepne plommer så raskt som mulig og at disse kastes i restavfallsdunken. Altså ikke i kompost eller på bakken under trær, pga at soppsporene da lett vil finne veien tilbake til treet. Fuktige somre hjelper ikke på dette problemet!
Bærbusker
Beskjæring av bærbusker i vintermilde strøk gjør jeg selv fra slutten av oktober og inn i november/desember. Fordelen med høstbeskjæring er at knoppene ikke er like gebrekkelige som på våren, vårbeskjæring er derfor ikke så gunstig. Generelt kan man si at poenget er å fremelske nye skudd og grener hos rips og solbær. Spørsmålet er da hva som regnes som gamle grener og som skal tas bort? Fargen på kvistene er beste kjennetegn, kombinert med tykkelsen på grenene. Beskjærer man ikke, så vil grener dø av seg selv og man ender opp med en salig blanding av døde grener, gamle og nye skudd. Det er de nye som bærer mest rikelig. Generelt skal man se over buskene hver vinter og fjerne riktig gamle grener (nesten svart bark og tykke grener). De skjæres så langt ned mot bakken som du klarer. Samtidig kan du gjerne toppe eller fjerne greiner som du mener står i veien eller er blitt for lange.


Frukttrær
Frittstående frukttrær trenger også litt pleie for å bære gode frukter og få et langt liv. Ting vi tenker på når det skal beskjæres er hvor høyt du vil at treet skal bli (NB! ¨pass på å kjøpe trær som passer inn i din hage mhp høyde og størrelse), passende høstingshøyde, greinvinkler, soltilgang til fruktene, nedbøying av greinene og det å formskape et vakkert utseende tre, fjerning av syke eller skadde greiner. Det er best å starte beskjæringen i ung alder og ikke vente til du har et stort monster av et tre i hagen! Store trær kan beskjæres, men krever mye mer arbeid og snittflatene blir store og bør males overfor å redusere faren for soppangrep. Unge trær fra plantesentra er vanligvis beskjært ferdig ved kjøpstidspunktet, eller spør i butikken om de kan se over treet. Så skal det skjæres allerede året etter at du plantet det, fortrinnsvis først etter at løvet er fallt av.

Vanlig beskjæringsverktøy er en kraftig håndsekatør (kvistkutter), som lett kan kappe kvister på inntil 1 cm tykkelse, en kraftigere greinkutter som kan ta kraftigere greiner og sag benyttes på greiner som måler 1-3 cm. Har du et velstelt tre, så burde sekatøren kunne gjøre hele jobben.

Ofte er det ønske om å ha mindre trær i privathager, så velg slike sorter i butikken. Se også gjerne etter trær som har mer utstående greiner eller der de kan formes slik. Det kan anbefales at man tynger ned greiner, f.eks. med tråd festet i greina og med sandpose i andre enden. Idealet er greiner som peker nesten 90 grader ut fra hovedstammen. Dette oppnår man enkelt ved å følge opp de første årene etter utplanting, deretter er det mer årlig vedlikeholdsskjæring som gjelder. Se først etter greiner som krysser hverandre eller som peker innover i krona eller i en retning du ikke ønsker, Disse skjæres vekk, ved at de kappes av helt inntil hovedstamme eller grein. Ikke la det være igjen noen stubbe på slike uønskede skudd. Lys og luft i alle deler av treet er ideelt, for å både la treet vokse frem gode frukter og redusere faren for soppangrep eller påvekst av andre planter. Deretter skal du se etter piskene og greiner som kanskje blir for lange dersom du ikke korter de inn. Piskene kappes ned til 1-2 cm og er vi heldige så inneholder de gjenværende skuddene blomsteranlegg. Alle øvrige knudrete små skudd inneholder blomsteranlegg, og røres vanligvis ikke, med mindre du synes de blir for lange. Hvis du mangler en grein for å få et balansert tre, så pass på under beskjæringen av pisker, kanskje en av de kan bli den greina du mangler og som kan bøyes ned med sandsekk eller tråd til å komme i rett posisjon. For grove greiner bruker man altså sag, husk først å sage et snitt under greina, før du sager den av fra oversiden. Da unngår du å revne barken, og med det åpne opp treet unødig for angrep fra sopp.

Plomme kan også formes som epletre, men kan ha en noe tettere krone eller vekstform. Fjern på vanlig vis pisker ned til 1-2cm, og sørg for at det er balanse i treet mhp greiner. Som vanlig fjernes greier som gnisser eller vender innover i krona, mao sørg for at det er hovedgreiner som peker omtrent 90 grader utover og sikt mot at det er mulig å komme til fruktene under høstingen. Plomme kan med fordel tynnes, både fordi det jevner ut fruktsettingen per år, og at det blir mindre soppangrep og ikke minst at man reduserer faren for greinbrekk pga for stor avling (støtt evt opp greiene). Greiner bindes ned på samme måte som for eple. Pære vokser gjerne mer opprett, men kan også formes nesten på samme måte som epletre. Pass spesielt for pære på å velge et tre som ikke blir for stort! Tynning av frukt er ikke like påkrevd som for eple og plomme. Mhp kirsebær, så er det igjen svært viktig å finne et passende tre og her finnes det sorter som vokser utrolig fort og blir vel store for en privat hage, men det finnes også små fine og riktbærende ‘busker’. Kirsebær har mengder av tynne greiner som derfor ikke skal beskjæres like mye som eple, plomme og pære. Tenk her først og fremst på å tynne ut litt, og fjerne greiner som gnisser eller vokser for innover i krona. Deretter kan man også kutte ned på enden av lange greiner. Trær som plasseres inntil en vegg kan bindes opp, slik at greinene vokser vinkelrett ut fra stammen og 'på' veggen. Her må vi da binde fast alle greinene og fjerne alle andre uønskede skudd som måtte dukke opp.


Tekst og bilder: Øystein Størkersen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar