Frø og såing


Bildet tatt fra Microsoft Word 'Online Pictures'.

Frø og såing

Det er kanskje enkelt å så frø? For mange typer frø er det lett å lykkes, men for svært mange planter er det nok dessverre ikke fullt så enkelt bestandig. Planter som ikke er så vanlige i handelen er ofte de vanskeligste, kanskje nettopp fordi de er vanskelige å ale opp fra frø? Etter å ha handlet frø for tusener hvert eneste år i flere tiår har jeg opparbeidet litt erfaring med dette temaet. Det er mitt inntrykk at få deler av seg med hardt tilegnet kunnskap om temaet. Ofte er det mest fokus på vakre bilder av planter når det holdes foredrag, med lite informasjon som kan nyttes av andre. Her skal du derfor få en abc med grunnleggende tips om å lykkes med dine dyrt innkjøpte frø.

I snitt er det ikke uvanlig at 1 av 2 planter man sår ikke spirer. Min erfaring er basert på såing av ca. 150 sorter hvert eneste år de siste tiårene, med overvekt av vanskelige sorter. På nettet er det en del informasjon om de ulike sortene og hvordan deres frø skal behandles. Det er for det meste fokus på om de er lette å få til spire, om de trenger undervarme, om de skal ha stratifisering (kuldebehandling), om de skal ha vekselvis kulde/varme behandling, om frøene skal ha lys for å spire eller om de kan dekkes før spiring, og hvilken temperatur de best spirer ved. Tabeller er både uoversiktlig og vanskelige å huske, men det er en god trøst at de fleste som selger frø gir spireinformasjon på frøposene eller enkle oversikter over passende metoder for akkurat de frøene du har kjøpt.

Generelt er det slik at store frø eller frø med harde bør sås rett etter høsting. Årsaken er rett og slett at en skal unngå at de tørker ut og dør, eller går i dvale. En dvale det kan være vanskelig å bryte på et senere tidspunkt. Store frø er f.eks. oliven, hasselnøtter, trillium eller peonfrø. For peon er det slik at ferske frø spirer raskt og vokser under jorda med røtter. Oppbevar frøpotter med peon innendørs over vinteren, på en frostfri plass. Jeg vil anbefale at frøpottene sådd på høsten settes i drivhus ut på våren, pga. den forhøyede varmen man kan oppnå der. Eventuelt bruk en kasse med undervarme og gjennomsiktig lokk. Det finnes mange ulike varmekasser i plast på markedet, eller bygg en selv med varmekabler. Mange store frø er selvsagt ikke vanskelige å få til, så her må man ha litt erfaring. Det gjelder for eksempel store frø av ringblomster, blomkarse og erteplanter. Slike frø kan du så når det måtte passe.

De fleste frøene jeg er i kontakt med er derimot mer som støv, f.eks. sildrer eller lette og små som ’papirbiter’ som f.eks liljer og søter. Generelt kan vi dekke kraftige frø i såpotta (dvs. de som ikke ser ut som støv), mens støvaktige små frø sås på overflata. De fleste forstår at potta må holdes forholdsvis fuktig, men ikke våt. Det enkleste er å klippe til en klar plastbit og legge lett over potta. Selv dekker jeg 20-30 potter under et flak av tilskåren klar plast. Settes pottene i varmekasser med lokk, så passer man bare på å vanne i kassa (ikke opp i pottene) og med det oppnås forhøyet fuktighet i kassa. Såing kan gjerne skje fra senhøsten og gjennom hele vinteren om man har plass og egnet sted til det. Selv sorterer jeg på høsten ut de som skal ha kuldebehandling og de som må sås snarest for at de skal beholde spireevnen eller man må unngå at de går i sterk dvale. Disse sås på høsten og oppbevares enten ute eller inne, avhengig av sorten. For arter som krever kulde, er det også greit å vente til tidlig på året i januar/februar og at pottene settes ut under tak for å unngå at de fylles med regnvann. Pass på at pottene ikke tørker ut. Det er faktisk et vanskelig problem å følge opp pottene på dette punkt, men igjen et punkt som kan føre til at spiringen lett kan mislykkes. Etter minst en måned med varierende temperaturer (minus og pluss grader), så kan de tas inn og utsettes for rett temperatur for spiring. Rett temperatur er ikke så kritisk for de fleste sortene, men rundt 16 grader jordvarme er å anbefale.

Før du starter såingen er det flere viktige forhold som jeg nå skal dele med deg. Mange frø er dyre i innkjøp og vi vil gjerne behandle de best mulig og sørge for at de spirer? Det er mange farer som lurer, både før såing, under og etter. Frøene kan være sterile, må bare tomme frøskall, eller de kan f.eks. være feilbehandlet, høstet for tidlig eller døde før de når dine hender eller til og med av en annen sort enn det som står på pakken. Vi starter med helt rene frøpotter, det er mer viktig enn mange tror. Selv bruker jeg bare helt nye små firkantpotter (6 x 6 cm) til såing. Det er helt ok å bruke gamle potter, men da må de være vasket grundig rene. Årsaken er at mange farer lurer i gamle potter, sporer og frø av mose/alger/sopp og annet vi ikke ønsker er klassikere. Spinnmidd er likeledes en klassiker som gjerne stikker seg bort i kriker på potta og blir med på reisen til neste år og når agurk/tomat sås på ny i de samme pottene. Katastrofe for dine agurker er resultatet!  Slike store potter må vaskes grundig eller ikke brukes påny dersom du sliter med spinnmid.

Frø som sås i jord som ikke er steril eller ikke er god nok for såing er en særdeles dårlig start på livet for plantene. Her bruker jeg heller noen kroner og kjøper såjord, som forhåpentligvis er garantert steril og har høyt innhold av sand. Jorda skal i tillegg nemlig være mager og dermed tilpasset sårbare frøplanter. Rene potter og steril jord er altså en god start. Fyll så jord i potta 2/3 opp, før du stamper jorda litt sammen. Deretter vanner du jorda. Oppå jordlaget skal det et lag med sand. Sanda skal være forholdsvis fin, rundt 0,2-1mm kornstørrelse er ideelt. Dersom det er vanskelig å få kjøpt sekker med slik fin sand, så kan det brukes knust sandblåserstein (som er enda finere enn 0,5mm). Poenget igjen er at det bare brukes steril og ren sand. Ta med andre ord ikke sand fra sandkassa til ungene eller sand fra fjæra. Det blir den verst tenkelige start på sårbare små frø! Når du har rett sand, fyller du på med rundt 5mm sandlag oppå jorda. Frø som er små sår du generelt rett oppå dette sandlaget og det hele settes i rene plastkasser og det dekkes med klar plast for å holde fuktigheten. Husk aldri å vanne rett opp i slike potter med frø. Må det fuktes, så vann opp i plastkassa og la pottene suge opp det de trenger selv. Vanner du rett oppi så blir det flom og frøene flyter ukontrollert rundt og sumpete forhold kan deretter ta livet av frøet gjennom oksygenmangel og gode forhold for sopp. Det er svært vanlig med grålig filt oppå jord dersom det er for vått, mens drenerende sand tar godt unna og bidrar til å holde et passende fuktighetsnivå.

Ok, så har du gjort alt rett så langt, men fortsatt kan du feile. Enten er det for kaldt (vurder undervarme), frøene er ikke-spiredyktig, de trenger mer stratifisering, de trenger mer lys eller de bruker lang tid på å spire (noen tar flere år). For frø som ikke spirer ville jeg vurdere å sette de ut under tak og se om de kan spire senere eller til og med neste år. Mer profesjonelle dyrkere vil oppbevare slike potter i sandbenker med glasstak for å sikre jevn fuktighet og god varme. Av hundre potter kan du vente at kanskje 10 spirer året etter eller senere på sommeren/høsten. Frø av cyclamen er et godt eksempel her. La oss si at du har fått spiring, og er blitt den stolte eier av småpotter med dusinvis av frøplanter (vanligvis med to frøblad før de riktige bladene viser seg). Nå skal du høste gevinsten av rene potter og jord, ved at sjansen for sopp og annen uhumskhet ikke så lett slår til og dreper de sårbare frøplantene.

Overvanning er alltid en stor trussel og mang en potte med frøplanter går dukken i denne sårbare perioden! Sørg for vanning på skål eller i plastkasse, ikke rett i potta. Sørg også for god lufting og daglig tilsyn. Igjen vil godt forarbeid med godt gruset jord, og et sålag av sand betale seg ved at rothalsen på plantene ikke utsettes for råte ved eventuell overvanning. Vokser frøplantene dine godt og du får utviklet planter med permanente blader, så nærmer vi oss prikling. Vær likevel obs på at ikke alle planter liker den harde behandlingen som prikling innebærer, la heller plantene bli godt robuste før du prøver/vurderer prikling. Er det bare noen få spirer, så kanskje heller la de få stå urørt i potta og la de vokse seg større og sterkere før omplanting. Erfaring med sortene er viktig, da vil man vite hvilke man skal være mer forsiktig med enn andre.

Når du sår, vær litt tilbakeholden med å pøse på med de små frøene. Ellers kan du risikere å få ett teppe med frøplanter og et seriøst behov for å tynne ut. Overskudd av frø kan du enten dele med andre hagevenner eller oppbevare til neste år. Oppbevaringen skjer enklest ved å legge frøposene i zip-poser, som så samles i isbokser. Det hele legger du så i fryseboksen. Har du mye frø, så vurder å samle grønnsaksfrø i en boks, osv., og skriv utenpå boksen hva innholdet er eller utenpå zip-posene.


Oppsummering punkt for punkt:

  1. Helt rene potter.
  2. Steril såjord.
  3. Steril og finkornet sand.
  4. Små frø rett på overflata.
  5. Ikke vann rett opp i pottene etter såing.
  6. God jordtemperatur ligger rundt 16 grader.
  7. Bruk evt spirekasse med undervarme/klarplast over pottene.
  8. Planter som skal ha kuldebehandling: Sett ut under tak min. 1 mnd.


Tekst: Øystein Størkersen

20.02.17

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar