Rosettkål – perfekt for trøndersk klima
Tekst og foto: Øystein Størkersen
For tre år siden forsøkte jeg for
første gang å dyrke rosettkål i Malvik, en nokså ny kålsort som er en krysning
mellom rosenkål og rød grønnkål. Erfaringene med dyrking av denne nye kåltypen og overvintring i trøndersk vinterklima er så langt overraskende gode. Det er nemlig et ekstra poeng
at dette er en kålsort vi kan ha glede av å høste fra under HELE vinteren frem
til neste vår! Da legger jeg ikke godviljen til, for her er det lite eller ingenting
av de høstbare delene av planten som går dukken, tross vinterens skiftende regn
og minusgrader. Rosettkål har da også gjort suksess som norsk grønnsak, det er nemlig
en gård på Østlandet som nå dyrker den i store kvanta. Der høstes den også utover
nyåret i dyp snø. Foruten salg i norske butikker, er den hyppig i bruk i finere
restauranter. Rosettkålen er altså en nyskapning som først ble lansert i
England i 2010. I Norge ble den først dyrket kommersielt fra 2015. Et av målene
med denne nyskapningen var å finne en type ´rosenkål´ uten de kjente
bitterstoffene. Ser man på næringsinnholdet, så karakteriseres denne kålen som
supermat. Den er rik på antioksydanter, inkludert mange typer vitaminer (A, B,
C, E, K), og andre nyttige forbindelser som kalium, kalsium, folater og
sporstoffer.
![]() |
Slik ser hver enkelt rosett ut. De små rosettene er smakfulle, fulle av vitaminer og helt uten bitterstoffer, og kan høstes hele vinteren og våren selv etter en vinter ute.
|
![]() |
Kraftige rosettkål-planter i forfatterens hage, disse gir mengder med rosetter som kan høstes både høst, vinter og vår.
Bilde tatt i slutten av mars 2020.
|
Rosettkål kan med andre ord
sterkt anbefales å dyrke for de som er glad i grønt fra egen hage og gjerne kunne høste i
en årstid da det ikke er overflod å høste av fra hagen (vintersalat, vårløk og
ramsløk er andre eksempler på tidlige vekster). Overraskende nok klarer altså
rosettkålen de aller tøffeste vinterforhold, uten at det går ut over verken kvalitet
eller mengder som kan høstes! Det er da en fordel at plantene ikke ligger helt
ned på bakken over vinteren. Godt assorterte hagesentra har nå gradvis begynt å
tilby frø av denne spennende kålsorten. For å ordne med egne frø kan man la
minst en overvintrede plante få stå etter våren. Den vil da blomstre (blomstene er spiselige og gjør seg i sen salat) og er det
en rimelig god sommer, så vil du på ettersommeren kunne samle inn mengder med gratis frø som du
kan dele med naboer og bekjente! Som vanlig for kålfrø har også disse meget
lang holdbarhet dersom de oppbevares i en papirpose, som så legges i en
plastpose med zipplås og så legges det hele i en iseske i fryseren. Prøv denne
gode kålveksten!
04.04.20
Fint å lesa! Kva er poenget med å fjerne bladene? Skal de gjerast? Mine kål står no med flotte kraftige blad.
SvarSlettDet lurer jeg også på. Fantastisk flotte planter nå i august. Men hva så? De skal tydelig ikke toppes slik som rosenkål?
SvarSlett